The Glass Block House - Coronation Road West
2018

The Glass Block house is a reconstruction of an existing 2-storey semi-detached house to create an additional floor. The project involved the demolition of a large part of the existing house, reconfiguring the internal spaces for the family of 5, as well the addition of new structure to create a triple-volume hall and support the gym perched atop the retained part of the house.

As with most deep plans, it is always a challenge to get light into the deeper spaces in the house. Frosted glass blocks were chosen as a way to diffuse natural daylight into the hall while maintaining privacy from the neighboring houses. Additionally, the serrated profile of this facade prevents the space from becoming a greenhouse by allowing wind to pass through freely.

A porous parametrically designed laser-cut screen buffers the predominantly west-facing Gym from the harsh afternoon Sun. Perforation sizes are carefully considered to maximize eye-level views out of the gym, while minimizing the views into it from the external road level.

This project was a collaboration between PRODUCE and TA.LE.

Photo credits by Daniel Chia (www.framesg.com) unless otherwise stated in individual photos

The Glass
The Glass
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House
The Glass Block House