© 2017 PRODUCE.Workshop Pte Ltd. 

Herman miller Pavilion v.1
Singapore, 2012
Winner of Best Retail Building 2012 World Architecture Festival

Instead of moulding plywood on a large scale, Version 01 of the Herman Miller Shop-in-Shop was a lightweight plywood grid shell structure formed simply by piecing together a series of modulated plywood panels.

 

Designing the entire skin out of a kit of parts, demanded a certain ease in assembly.  A special interlocking lap joint was designed to attach modular panels together to form a larger surface.  The joints were laid over a triangular grid which determined the geometrical relationship between the panels.  The final modular 3-legged triangular panels were “stitched” together with a slight rotating motion.

 

Just as the Herman Miller work chairs were designed to adapt to our postures and movements, the skin was moulded to adapt to existing structures and customer movement patterns.  Two continuous surfaces negotiated existing columns to form the façade, walls, ceiling and frame the entrances – inviting customers into the store and guiding them through the experience.

 

The components of the triangular grid shell were then applied on these base surfaces, and 3,651 panels are “stitched” together forming the rigid, woven double-layered envelope.

 

Version 01 was executed for the previous XTRA Park Mall flagship store in 2012 when Pan was Design Director of P.A.C.  The design won the prestigious World Architecture Festival retail category award in 2012.  Park Mall closed in September 2016 for demolition and redevelopment.

Herman Miller Pavilion v.1